Forum

« Wstecz Komentarze
FORUM Dodaj nowy temat

Poczta wyda 1,2 mld ?
26.09.200808:00
piechocinski
Poczta wyda 1,2 mld zł ? Poczta Polska w ciągu czterech lat przeznaczy na inwestycje 1,2 mld zł – poinformował Andrzej Polakowski, dyrektor generalny Poczty Polskiej. Kwota ta zostanie przeznaczona na sortownie, system logistyczny i IT. Niestety Dyrektor Generalny Poczty Polskiej nie przedstawił źródeł finansowania tych inwestycji. Bezpośrednio po wyborach apelowałem o przejście na zarządzanie kryzysowe Pocztą Polską. Potem Sejm zrobił dobrze swoje uruchamiając proces komercjalizacji tworzącej warunki do zdecydowanie skuteczniejszego funkcjonowania PP Poczta Polska. Od 1 stycznia nie będą działać ograniczenia w przesuwaniu pocztowych kadr podjęte w ramach wdrażania tzw. reformy Bartkowiaka. Jest koniec września i już ostatni czas do publicznego zaprezentowania programu sanacyjnego Przedsiębiorstwa. Zamiast tego mówi się o założeniach do strategii i przywróceniu niedawnej terminowości przesyłek, zapowiada likwidację terenowych okienek i pozyskanie z budżetu rekompensaty za nierentowną usługę publiczną. Jeśli na dziś usługa publiczna jest rentowna ,jej świadczenie musi spełniać określone standardy jakości doręczeń i gęstość sieci to skąd te zapowiedzi ? I skąd te wnioski ? Jak dodać do tego skłócenie załogi po strajku, nadmierny wpływ związkowców na bieżące funkcjonowanie ,pogarszającą się sytuację bieżącą ( jest jeszcze płynność procesów finansowych czy już jej nie ma ?) to nie dziwcie się ,ze wołam do Premiera : Panie Premierze Pocztą Polską musi zająć się cały rząd na jednym najbliższych posiedzeń, trzeba natychmiastowych i zdecydowanych działań. Trzeba szybkich nawet nie popularnych decyzji. Konkurencja na rynku pocztowym rozbudowuje swój potencjał a Poczta Polska śpi czekając aż złe przeminie a dobre zrobi się samo. Janusz Piechocinski wiceprzewodniczacy sejmowej komisji infrastruktury janusz@piechocinski.pl

DODAJ KOMENTARZ

Publikowane komentarze s± prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Spedycje.pl nie ponosi odpowiedzialno¶ci za tre¶ć opinii.
FORUM Dodaj nowy w±tek

Najczę¶ciej komentowane

SONDA
Rail Baltica czy Via Baltica?
jestem za budow± Via Baltici
jestem za budow± Rail Baltici
jestem za budow± Rail i Via Baltici
jest mi to obojętne
O nas  |  Kontakt  |&  Reklama / Advertising  |  Partnerzy  |  Zgło¶ bł±d na stronie
Arsped Sp. z o. o. 2006 - Wszelkie prawa zastrzeżone